Цветя и пеперуди в градината

Задачата в случая е да привлечете и да задържите пеперудите във вашия двор, както и да подпомогнете популацията им.

За тази цел изберете място с много слънце. Пеперудите се нуждаят от него, за да ги топли, което пък им помага да летят.

Цветята, които привличат пеперудите по принцип се нуждаят от доста място за растеж.

Групирайте видовете, които дават нектар, ако сте решили да отделите само едно кътче в градината за тях. Подберете ги така, че да има цъфтящи през целия летен сезон (едногодишни и многогодишни), като имате предвид, че пеперудите са най - активни в средата и края на лятото.

Общото за всички видове, които дават нектар е, че имат силно ароматни цветове и цъфтят в ярко жълто, розово, червено, лилаво, оранжево и т.н.

Ето и по - популярните градински цветя, които привличат пеперудите:

циния, здравец, космос, вербена, циганче, салвия, лавандула, лантана, камбанка, ехинацея, кореопсис и др.

Съществуват и много видове храсти и дървета, чиито цветове са атрактивни за тези красавици. Те служат и за естествено убежище при лошо време.

За да се чувстват пеперудите като у дома във вашата градина, е добре да се поставите някъде няколко черни камъка (например речни), върху които да си почиват, по- едри клони или пънове, които ще осигурят убежище за тях вечер и когато вали.
За да се позабавлявате, можете да оставите някъде в градината парче зрял банан или диня. Пеперудите ще го открият много бързо и ще бъдат прекрасна гледка, "работейки" върху него.

Никога не използвайте пестицид върху растенията. Той ще убие пеперудите. Ако забележите някакви неканени гости, използвайте сапунен разтвор.

Поливайте градината редовно, като не забравяте, че пеперудите пият от тази вода.

Почиствайте растенията редовно от прецъфтелите цветове и подхранвайте умерено, за да окуражите растежа им.