Аранжиране на цветя

loading...

Във всяка цветна aранжировка следва да има баланс на форма, цвят и използвани материали, независимо от повода - ежедневен или празничен.

Структуриращи материали - Те определят формата, височината и диаметъра на композицията. Използват се главно високи, тънки, във формата на линия цветя - гладиоли, стрелиция,  делфиниум и т.н.

Водещи материали
- Включени в композицията след структуриращите материали, тези цветя (кремове, ириси, карамфили, божури , антуриуми, рози, астри и т.н. ) формират обема на композицията. Често едно и също арстение може да попада в повече от една група материали - например антуриумът с оригиналната си форма може да определя и целият стил и линия на аранжировката и така да стане структуриращ елемент.

Второстепенни материали
- Това са обикновено по - дребноцъфтящи растения, които добре се комбинират с водещите. Целта им е да бъдат фон, на който да изпъкват качествата на водещите цветя.

Материали за пълнеж
- Те изпълват пространството между водещите и второстепенните растения в аранжировката (папрат, гипсофила и т.н.).

За акцент се използват цветя в ярък контрастен цвят или причудлива форма, декоративни фигурки като пеперуди, малки птички, панделки и специални материали ( пълзящи растения, цъфтящи на гроздове , мъхове, изсушени бобови растения заради интересните им шушулки и др.). Те създават допълнително настроение  и акцент на композицията.