Подменете летните цветя с есенно – пролетни

loading...

Есента дойде. Някак неусетно денят намаля, а гората се обагри в топли тонове. Едногодишните цветя посърнаха. Настъпи време летните цветя в Градината да се заменят с пролетно и есенно-пролетно цъфтящи видове. Но кои са те и какво знаем за тях? Обикновено това са двугодишни по използване зимоустойчиви цветя, които разтварят венчелистчета през март и цъфтят до юни. Някои видове (теменуга) могат да зацъфтят още в края на първия вегетационен период – октомври – ноември. При настъпване на ниски температури цъфтежът спира и продължава рано напролет.

За пролетно и есенно-пролетно зацветяване най-широко се използват теменугата (Viola Wittrockiana), паричката (Bellis perennis), незабравката (Myosotis alpestris), плюскавичето (Silene pendula).

Семената на двугодишните тревисти растения се сеят на открито през лятото (края на юли). Хубаво е лехата да е на по-сенчесто място. След покълването и разрастване на растенията – те трябва да се разредят (пикират). През октомври цветята са пораснали достатъчно и се изнасят в зелените площи. Засаждат се в Градината на постоянно място – обикновено там, където е имало летни цветя. Добре  вкоренените растения могат да прекарат зимата, но ако почвата е по-мека и песъчлива, лехите е добре да се покрият с тънък слой от клони, слама или тор.